VERSE VIS, SPAGHETTI ALLA CHITARRA EN NATUURLIJK MONTEPULCIANO D’ABRUZZEN De regio Abruzzen – van het Latijnse Aprutium, ‘het land van de zwijnen’ is een nog redelijk onontdekte streek in Italië. Het ligt zo’n 3 uur rijden, 200 kilometer, ten oosten van Rome, ten noorden van de regio Puglia en ten zuiden van de Marche. Sonja van de Rhoer, culinair journalist en auteur, ging voor AmbianceTravel met de Italiaanse chef-kok Antonella Barbella op reis naar haar geboortestreek en ontdekt de culinaire verrassingen van de Abruzzen. Haar conclusie: gá en laat je verwennen! Lange zandstranden De Abruzzo is, vooral bij de Romeinen, bekend om de lange zandstranden enerzijds en het bergmassief van de Apennijnen anderzijds. Het bekendste deel van de 130 kilometer lange kustlijn is de Trabocchi kust. Trabocchi zijn unieke vissershutten gebouwd op houten palen, een aantal meters uit de kust, bereikbaar over een soort loopbrug. De spannend uitziende constructies zijn door vissers rond 1400 gebouwd om vanaf deze plek eenvoudig hun netten uit te kunnen gooien en via een ingenieus systeem, een lange houten arm, een soort antenne, weer binnen te halen. Restaurantje in trabochhi De meeste trabocchi zien er niet al te stevig uit en zijn voor bezoekers gesloten. Andere herbergen meestal een restaurant waar je, in de zomermaanden, heel romantisch zittend boven het water kunt genieten van vers gevangen vis, zoals gefrituurde ansjovis, witvis, inktvis of een lekkere pasta.
Lanciano, pizzette en arrosticini Een van de grotere plaatsen in de Abruzzen in Lanciano. Hier wordt op zijn Italiaans geflaneerd op de autovrije, brede, luxueuze boulevard, hartje centrum. Een ruime keuze uit restaurants, ijssalons en luxe winkels maken het feestje hier compleet. Ga naar een pizzeria en bestel verschillende pizzettes, klein formaat pizza met een middellijn van circa 12-16 cm, snijd deze in punten en proef zoveel mogelijke soorten beleg. Of bezoek een ouderwets ingerichte theesalon en bestel een thé complet of een grote coupe ijs. Ga ’s avonds bij Ristorante Ferramenta Arroisticini e Diversi, arrosticini eten, de beroemde traditionele spiesjes van lams-of schapenvlees.
Stad vol Romeinse cultuur in de AlpenAosta is de hoofdstad van de gelijknamige regio Aostadal (Valle d’Aosta). Deze vallei is sinds mensenheugenis een belangrijk strategisch kruispunt in de geschiedenis geweest. Veroveraars trokken met hun legers voorbij en bouwden burchten en kastelen in de door bergen omsloten veilige vallei. Keizer Augustus veroverde het gebied in 25 voor Christus en gaf de stad de naam Augusta Praetoria. Nu zijn Aosta en het Aostadal té mooi om niet te bezoeken. Gelukkig is de stad nog relatief onbekend en niet overlopen door toeristen. Culinair journalist Sonja van de Rhoer bezocht de stad en streek en schreef erover, uiteraard ook met tips over eten en drinken. Aosta,stad vol Romeinse cultuur in de Alpen Nog steeds herinneren veel goed geconserveerde restanten en monumenten aan de tijden van de veroveraars. Zoals de Arco Onorario d’Augusto (Augustus triomfboog) bij de toegang tot de stad; het Criptoportico Forense (de ondergrondse galerijen), het TeaAAtro Romano (amfitheater), de Ponte Romano (brug) en de Collegiata dei Santi Pietro e Orso (kerk van San’Orso). Aosta straalt een warm gevoel van kleinschaligheid uit, maar is doordrenkt met historie. De stad is zó mooi met al zijn oudheden en overal uitzicht op de prachtige bergen waarvan de toppen vrijwel het hele jaar door bedekt zijn met een laagje sneeuw. Het is heel bijzonder dat deze verborgen parel niet wordt overlopen door toeristen. En… heel prettig, je voelt je hier veilig ’s avonds op straat, ook als vrouw alleen. De mensen zijn hartelijk en gastvrij. Het centrum is autovrij, er zijn ruim voldoende leuke (delicatessen) winkeltjes, ijssalons en restaurants. Cultuur, gastronomie en sfeer, het is er allemaal. Bergdorp Avise Avise is een klein authentiek bergdorp tussen Aosta en Courmayeur in. De kerk, de San Brizio Parish, is een bezoek meer dan waard. Loop door de smalle straatjes van het dorpje en waan je eeuwen terug in de tijd. Ga lunchen bij de wijnbar en restaurant Enoteca di Avise bij het te bezoeken Castello dei Signori. Grootvader is wijnmaker en zijn kleindochter bedient in het restaurant. Kies een van de lokale specialiteiten zoals de Seupa à la Vapelenentse, een stevige soep met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooiekool, brood en kaneel. Je kunt deze soep vergelijken met een Franse uiensoep. Of de nog voedzamer Seupetta di Cogne die naast de Fontina kaas ook brood, risottorijst, nootmuskaat en gesmolten boter bevat. De soep wordt gloeiend heet opgediend. Drink er een glas rode wijn van het huis bij
Wil je weten hoe het voelt om in een fort te leven? Er zijn twee hotelkamers beschikbaar. Wel vroeg boeken!
Verborgen parel in Noord-ItalieHet Aostadal, in het Italiaans Valle d’Aosta, in het Frans Vallée d’Aoste, in het Valdostaans-Arpitaans Vâl d’Aoûta, is een kleine vallei omgeven door de hoogste bergtoppen in Europa. In het noordwesten, via de Mont Blanc tunnel en de Kleine Sint Bernard pas, grenzend aan Frankrijk en in het noorden, via de Grote Sint Bernard pas en tunnel, aan Zwitserland, in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piemonte. Het Aostadal is van oudsher een belangrijk kruispunt in het westerse alpengebied. Vlieg naar Milaan of Turijn, huur een auto, rij anderhalf tot twee uur en het grote genieten kan beginnen, zeker ook op culinair gebied. Culinair genieten in Aostadal: journalist Sonja van de Rhoer neemt u vast mee op reis.
De mooie regio’s rondom Kaapstad bieden het beste op culinair en wijngebied. Wie lekker wilt in Zuid-Afrika komt algauw in deze regio terecht. Geniet van de mooie wijnen waar gedreven wijnboeren u met veel enthousiasme over zullen vertellen. Maar maak vooral gebruik van de gelegenheid om in talloze toprestaurants te kunnen lunchen en/of dineren voor een betaalbare prijs, schrijft culinair journalist Sonja van de Rhoer. Later dit jaar begeleidt zij een exclusieve culinaire wijnreis voor AmbianceTravel, voor max 14 personen.
Tip: er wordt een heel mooi menu voor vegetariërs en veganisten geserveerd. Bekend is het restaurant de Test Kitchen, maar het ‘zusje’ de Pot Luck Club biedt ook gegarandeerd een onvergetelijke herinnering eten in Zuid-Afrika. Misschien te combineren met een bezoek aan de kleurrijke zaterdag markt bij de Old Biscuit Mill. Of kies voor een avond private dining in de Reverie Social Table. Ben je op de eerste donderdag van de maand in Kaapstad, ga dan naar de “First Thursdays” – een unieke ervaring in Bree Street waar alle galeries en wijnbars bijdragen aan een feest op straat. Een aan te raden restaurant in de buurt is The Short Market Club. Afrikaans eten Leuk om zelf te koken? Doe dan een kookworkshop in moslimwijk Bo-Kaap. Loop daarna door naar V&A Waterfront en bezoek het nieuwe museum Zeitz MOCAAA of drink een Wine by the glass bij Belthazar’s wijnbar. Morgenster En als je in Somerset West bent breng dan absoluut een bezoek aan Morgenster Wine & Olive Estate. De onlangs overleden Giulio Bertrand kocht dit, in 1711 gestichte, bedrijf in 1992. Bertrand liet het hoofdgebouw restaureren en won advies in bij experts, welke wijnstokken en olijfbomen aan te planten. Zo adviseerde Pierre Lurton van Chateau Cheval Blanc en Chateau d’Yguem druiven aan te planten om Bordeaux stijl blends te maken. Naast Bordeaux stijl wijnen kon Bertrand zijn Italiaanse afkomst niet verloochenen. Wijnmaker Henry Kotzé heeft een prachtige Italian collectie neergezet, met als motto: “Laat het fruit schijnen in de wijn’. Wijnen met namen als Tosca, Caruso en Nabucco, gemaakt van de typisch Italiaanse druivenrassen sangiovese en nebbiolo. Het verschil met een Italiaanse nebbiolo is dat de Zuid-Afrikaanse nebbiolo eerder drinkbaar is door de grotere hoeveelheid zon. En hierdoor goedkoper kan zijn.
Tijdens een olijfolie proeverij leer je hoe een goede olijfolie te herkennen. Allereerst verwarm je de olijfolie in je hand, daarna volgt ruiken en proeven, (te boeken via [email protected]).
Een goede kwaliteit extra virgin olijfolie ruikt als naar artisjokken, groene kruiden of groene appels. De smaak zal fris en knisperig zijn. Een mindere kwaliteit olie ruikt naar rijpe bananen of ander overrijp fruit, kaas of wijn. Sonja van de Rhoer |
BLOGCulinaire ProductiesSonja van de Rhoer
Opgegroeid: als dochter van een dranken groothandelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner. Is docent: Koken en Voedingsleer Werkte als: elektrohuishoudkundige bij het Energiebedrijf in Den Haag. Gaf jarenlang: kooklessen en lezingen over gezonde voeding aan leden van vrouwen- bonden en plattelandsvrouwen- verenigingen. Verzorgt: reportages, interviews en recepten. Kookt: voor de fotografie en verzorgt samen met fotografe Inez Pleizier de styling. Het resultaat van alle inspanningen in de keuken wordt door haar visueel vastgelegd en gepubliceerd. Gepassioneerd: golfer met de juiste concentratie en bekeken course management. Als ze bij de Veluwse Golf Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op het gezicht en spelen maar. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. ![]() Fotografie: Ruud Taal
Schrijft:
de column "Rhoerbakgolf" op de website Passie4Golf en wekelijks recepten voor Dagblad Trouw. Heeft: ruim 60 kookboeken op haar naam staan, waar- onder het Margriet kookboek (23ste druk) en het grote Vegetarisch Basiskookboek. Persoonlijke missie: mensen te laten ervaren wat ultieme smaakbeleving is, zodat zij uiteindelijk kiezen voor kwaliteit. Archives
July 2024
CategoriesVolg mijRSSOP SMAAKEXPEDITIE bij Angelique Schmeinck Ambiance Travel artikelen |